Dag 18: Meedhuizen – Sellingen

Posted by in Een jongensdroom

30 augustus 2018: 22 jaar getrouwd (Niet met Erik, met Gerlinde)

Met de fiets aan de hand staan we ’s ochtends klaar voor vertrek. En dan begint het te regenen! Uiteraard checken we eerst op buienradar of dat wel klopt, en inderdaad, het regent ook op buienradar, dus het is zo! Ook zien we dat de rest van Nederland hierdoor niet geplaagd wordt en dat het binnen een uurtje over zou moeten zijn. Nadat we ons uitvoerig in regenkleding hebben gestoken en het ondertussen is gaan hozen biedt onze gastheer aan binnen toch nog even een bakkie te gaan doen. Omdat we vandaag de opdracht hebben gekregen niet voor 17:00 in Sellingen te zijn (…) en we slecht 85 kilometer voor de boeg hebben besluiten we dankbaar het aanbod aan te nemen. Onze vriendelijke gastheer vindt het heerlijk toehoorders te hebben en praat honderduit. Wij luisteren. Het regent toch.

Nadat het een beetje is opgeklaard vertrekken we tegen 10:45 in regenkleding in noordelijke richting. Ja, noordelijk! Alvorens weer oostelijk en daarna zuidelijk te gaan vinden we dat we Delfzijl nog aan moeten doen. Die mag in de ronde NL niet ontbreken. Het monument van Ede Staal staat op het programma. Je bent Groninger of je bent het niet! Het monument staat vlak bij het Eemshotel op de dijk. Het is een zuil met daarop de tekst van een van zijn bekendste liedjes. En we hadden al een donkerbruin vermoeden…… Dijkversterking!! Daar staan we dan, bij het Eemshotel, tussen de afzettingen, in de regen, met een keiharde wind op een gitzwarte dijk. Het monument van Ede is tijdelijk verwijderd! Het is een trieste aanblik. Een stuk tekst van het lied op het monument wordt daarmee wel heel toepasselijk: “Ik wait, der is ’n tied van komen en ook ’n tied van goan“. Wij waren er gekomen, het monument helaas gegaan….

We laten Delfzijl verder voor wat het is en via Termunten vertrekken we in oostelijke richting. Er waait een stevige noordwester wind. En we gaan naar het zuidoosten. Hoe mooi wil je het hebben. Met meer dan 35 km/h suizen we langs de dijken, hooguit een beetje gehinderd door de vele wildroosters. Vóór de wildroosters zit telkens een kleine verhoging in het asfalt. Als twee schooljongens proberen we de roosters over te vliegen zonder dat de wielen ze raken en dat lukt verbazingwekkend goed. In ‘no-time’ staan we bij het sluizencomplex van Nieuw Statenzijl (Ik zeg liever ‘Nij-Stoatnziel), met De Dollard aan de ene kant en de Westerwoldse Aa aan de andere. Hiermee kunnen we ook het meest noord-oostelijke punt van Nederland van onze lijst strepen en hebben we alle uitersten gehad!

Via het natuur- en waterbergingsgebied ‘Bovenlanden’ (bij Den Ham) fietsen we naar Bellingwolde. Daar lassen we een pauze in bij cafetaria ‘de driesprong’ voor een lekkere ‘Waldorf-salade’ (……oké, broodje hamburger speciaal dan). Voortgestuwd door de harde wind liggen we namelijk voor op het meegekregen 17:00 uur schema. Vandaar. Even later (maar nog steeds te vroeg) rijden we Bourtange binnen en zie ik onze auto de vesting uitrijden (??). Het is Sianne. Ze werkt bij de kaarsenmakerij in Bourtange en is net vrij. Dat was een wel hele onverwachte maar aangename verrassing! Heerlijk om elkaar weer te zien na een kleine 3 weken. Ze vraagt of we gelijk doorfietsen naar Sellingen en ik stel haar gerust 😉 met de mededeling dat we eerst in Bourtange nog even een terrasje pikken als een soort afsluiting van de tocht.

Ondertussen hebben we wel wat signalen opgepikt die ons doen vermoeden dat er vanaf Bourtange wat staat te gebeuren. “Niet voor 17:00 in Sellingen maar ook niet na 17:30”. Een appje van Gerlinde dat we vanaf Bourtange “toch niet van de geplande route af zullen wijken” en het verzoek “niet te vragen waarom”; Een appje van één van de “Bikers” die aangeeft “donderdag niet te kunnen” ;), de “Bikers Zèlng” fietsen namelijk altijd op dinsdag….  19:00 uur…. mee?…. kan!…. En laten we wel zijn, we kennen Gerlinde en Petra ook al wat langer dan vandaag. Gespannen verlaten we dan ook Bourtange….

De gekozen route gaat vanaf Bourtange over “het moddermanspad”, via “Over de Dijk”, langs “De Rijsdam” naar “De Buiskoolbank”, ons start- en eindpunt van onze ronde NL. Het is een bijzondere route. De historische verbondenheid in deze min of meer bij toeval gekozen routepunten is enorm! Allemaal, van Bourtange tot en met de Buiskoolbank hebben ze te maken met de watertoevoer tot het Bourtanger-moeras als zeer belangrijk onderdeel van de verdedigingswerken destijds. Maar eeeh…. dat terzijde…. Mijn dochters zouden zeggen: “Goed verhaal pap, lekker kort ook”….

We fietsen dus over ‘het moddermanspad’ richting ‘Over de Dijk’. Daar geen dijkversterking, tenzij je natuurlijk ‘Brouwerij Westerwolde’ daartoe rekent. In de verte zien we schimmen die langzaam in beweging komen zodra ze ons in het vizier hebben. Naarmate ze dichterbij komen worden de ons zo bekende zwart-wit-rood contouren van de shirts zichtbaar. Het zal toch niet hè! Jazeker! We worden tegemoet gefietst door een aantal van onze vrienden van de “Bikers Zèlng”! Freerk (onze Bikers-mentor), Geert-Jan, Engel-Jan, Rick, Erik en Wim. Ze begeleiden ons de laatste kilometers naar Sellingen. Wat een toppers, wat een onthaal, echt geweldig! Als we in de buurt van “De Boeskoolbaanke” komen nemen ze ineens wat afstand en wat we dan zien is ook al niet te geloven. Op de weg in het verlengde van de Buiskoolbank is een heuse finishlijn opgetekend. We zien overal slingers, Joris luidt een enorme finish-bel en familie en bekenden staan ons juichend op te wachten. We krijgen bloemen, felicitaties en omhelzingen en mogen plaatsnemen op de Buiskoolbank als ware het een erepodium. Ik krijg een “Hertog Jan Karakter” in mijn handen gedrukt (Had ik al gezegd dat dat “mien merk” is?), en Erik een Amstel Radler, onze favoriete versnaperingen. Man, echt, je weet niet wat je overkomt. Wat een warm bad, wat een ontvangst en wat een thuiskomst! Alsof we de Tour de France gewonnen hebben. Echt een super verrassing, maar veel (heel veel) te veel eer voor wat we gedaan hebben. Het was namelijk geen afzien, bloed, zweet en tranen, maar vooral ervaren, beleven en genieten!!

Na 1.615 kilometer zit het er op! Na deze nog één laatste blog ter afsluiting….

Route: Meedhuizen,Delfzijl, Farmsum,  Termunterzijl, Termunten, Nieuw-Statenzijl, Drieborg, Nieuweschans, Booneschans, Bellingwolde, rhederveld, Bourtange, Sellingen.