Dag 8: Budel Schoot- Hoogstraten (B)

Posted by in Een jongensdroom

20 augustus 2018;

Vanochtend wakker geworden met een wat onbestemd gevoel. Op een gegeven moment ga je je gezin toch missen. Niet dat je er echt last van hebt, maar gewoon, onbestemd. Ik wist waar ik aan begon en ik geniet elke dag maar zelden zie ik Gerlinde, Sianne, Eline en Joris langer dan een week niet. Maar goed. Keuzes!

We vertrekken iets over tienen vanuit Budel Schoot richting ons volgende overnachtingsadres in Meer, net over de grens in België. Al vrij snel fietsen we over de ‘Groote heide’ tussen het Leenderbos en de Belgische grens. Wat een mooi gebied! We fietsen een stuk achter twee andere MTB-ers die het  niet echt leuk lijken te vinden dat twee “oudere heren” op een volgepakte MTB ze weten bij te houden over de zandpaden. Ze gaan dan ook steeds harder en met nog 95 kilometer voor de boeg haken we op een gegeven moment maar af, tot zichtbaar genoegen van de twee mede-MTBers. Die hadden ze toch maar mooi afgeschud. Knap hoor. 😇

Later zien we in de verte een mooi groot klooster. Ik ben wel van de historische gebouwen (soms tot grote ergernis van mijn kinderen) , dus we fietsen even van de route af. Het blijkt de Sint-Benedictusabdij van Achel te zijn, oftewel de Achelse Kluis. Deze staat deels op Nederlands en deels op Belgisch grondgebied en de exacte grens is ook op de weg aangegeven. Dat vraagt om een foto natuurlijk.

We passeren een mooi dorpje met de naam Schaft, met authentieke huisjes en boerderijtjes.  Onderweg staat bij een huis een grote doos met appels op de inrit (of is het ‘in de oprit’..) met daarbij de tekst “Gratis appels meenemen”. Nou, die laten we niet aan ons voorbij gaan en al zeker niet in “Schaft”? Dus, schaft!!

We vervolgen onze route weer langs de grens door het Kempenbos (tussen Weebosch en Reusel). Omdat we zelf onze routes plannen is het soms een beetje afwachten wat we aantreffen. Soms zijn het B-wegen, soms fietspaden, soms zandpaden enz. Ineens bevinden we ons op een heuse MTB-track op een heel smal kronkelig bospad. Het voelt als de dinsdagavond in Sellingen met onze “Bikers-club” en als vanzelf gaan we los! En hard! In ons enthousiasme vergeten we even dat we nog steeds ruim 70 km voor de boeg hebben. Ach nou en.

In Reusel stoppen we bij ‘Taverne de oude brandtoren’ bij outdoorpark Reusel, voor koffie en een wafel. (Misschien niet de moeite van het vermelden waard, maar wel heul lekker!) waarna we later Baarle Nassau en Baarle Hertog binnenrijden. We rijden afwisselend in Nederland en België en verbazen ons over de grote verschillen in bouwstijlen zo dicht bij elkaar, van straat tot straat. Ook is het Belgische deel te herkennen aan de vele uithangborden met ‘vuurwerk’. Handel is handel!

Aangekomen in Meer in België is het even zoeken naar ons overnachtingsadres. Uiteindelijk vinden we deze aan het einde van een zandpad in / aan de rand van een bos. Wat we zien laat zich moeilijk beschrijven en in aanvang hebben we zo onze bedenkingen. Tot we hartelijk worden ontvangen door gastvrouw Yvon. We konden slapen in haar tuinhuis. Ze woonde daar alleen en had ons uitgenodigd een hapje mee te eten. Maar eerst even douchen natuurlijk. Daarvoor werd een enorme dieselaggregaat achter het huisje opgestart om het water uit de put te pompen. Konden de accu’s voor de stroomvoorziening ook even laden vertelde ze. Het was een heerlijke douche. Ze was volledig zelfvoorzienend, inclusief een koelkast op gas. Ze woonde hier in België maar werkte in Nederland in de zorg. Het wonen hier en op deze wijze voelde voor haar als ‘altijd op vakantie’. Dat gun je toch iedereen! Na het eten moest ze even weg met één van de twee honden, en vroeg ze of ze de andere even bij ons mocht achterlaten. Wij boden aan ondertussen even de afwas te doen. Kon mooi, het aggregaat draaide immers nog. Na uitleg hoe deze uit te zetten vertrok Yvon. Erik sprong nu onder de douche en ineens stond ik in een vreemd huis, met vreemde hond (en vreemde snuiter onder de douche) de vaat te doen. Bijzondere gewaarwording! Evenals het vertrouwen van Yvon, het bestaat gelukkig nog!

Route: Budel Schoot, Meer(B), Budel, Gastel, Schaft, Borkel, Bergeijk, ’t Loo, Weebosch, Reusel, HoogeMierde, Weelde (B), Baarle-Nassau / Baarle-Hertog (B), Oude Strumpt, Bergen (B), Laageind (B), Hoogeind (B), Hoogstraten (B)