Dag 3: Aalten – Groesbeek

Posted by in Een jongensdroom

Woensdag 15 augustus. Na een heerlijke nachtrust in ons pitoreske Grimm-sprookjeshuis was het uitgerust wakker worden. Ook Erik, verrassend genoeg, ondanks dat hij ‘s nachts half Nederland ontbost heeft. Ik had me inmiddels voorbereid; hulde aan de uitvinder van oordoppen!

Opfrissen en weer in het strakke lycra!😬. Onze gastvrouw bracht een heerlijk ontbijt. Met fruit. Nu hoeft dat van mij ‘s ochtends niet zo, maar als sportfietsers konden we dat uiteraard niet laten staan (en wel de lege verpakkingen van bier en oude kaas achterlaten). Na wat consternatie omdat Erik de deur in het slot deed met de sleutel nog binnen, sprongen we op de fiets… en dat doen we dus niet weer. Na de nodige pijnkreten is besloten voortaan bij aanvang met passende voorzichtigheid de boel op het zadel te plaatsen.

Het lijkt een rustige tocht te worden, het weer is goed al staat er een stevige zuidwester wind. Dat is in Nederland meestal het geval blijkt uit de statistieken, vandaar onze keus om vanuit Sellingen eerst naar het zuiden te gaan. Kunnen we later langs de kust ons, plat op het stuur, laten meevoeren. Tenminste dat is het idee, we negeren geluiden over een stevige Noordenwind in die periode.

Na in Millingen met een pontje de Rijn overgestoken te zijn arriveren we in het grensplaatsje Leuth, mooie plaats voor koffie hadden we zo bedacht…. tot ons oog viel op een mooie dame waar we echt niet omheen konden. Ze stond midden op de weg en keek ons wanhopig aan. Ze was uitgebroken om haar kalf te zoeken die net bij haar vandaan was gehaald vernamen we later. Omdat Erik gelijk een klik met deze dame had (ondanks zijn onzekerheid over het felrood in onze shirts) heeft onze cowboy haar vakkundig naar de stal begeleid van de vermeende eigenaar, de biologische zuivelboerderij Groenhouten. Eenmaal de eigenaresse opgespoord, hebben we haar geholpen de koe in de juiste stal te drijven. Of ze ons als dank voor het terugbrengen iets kon aanbieden. Toch koffie in Leuth? We hebben vriendelijk bedankt want ze leek het erg druk te hebben. Of we genoten van de omgeving rond Leuth, die vast mooier was dan Groningen vroeg ze. Nou, mooi was de omgeving absoluut!!, maar nog nooit in Sellingen geweest was onze conclusie😊. We werden nogmaals bedankt en vervolgden onze weg richting Groesbeek.

5 kilometer voor Groesbeek leidde de route over de Wylerberg. Onverhard en stijl, dat werd een deel klunen. Maar mooi! Hadden we niet willen missen. De omgeving was heuvelachtig, hoe kan het ook anders in een gemeente die Berg en Dal heet,  en deed een aardig beroep op onze beenspieren. Vooral opwaarts. De andere kant op was goed te doen..

Op ons logeeradres werden we hartelijk ontvangen door José, André en hun zoon Jonne. We logeerden in hun tuinhuis. José bood aan om een was te draaien, van André kregen we een koel biertje en bovendien kon ik zijn laptop lenen om wat zaken (lees blog, valt niet mee op een telefoon, dus excuus voor evt. schrijvvouten😁) bij te werken. Gewoon aan de keukentafel onder het genot van de smaakvolle muziek van Jonne. Dank voor jullie gastvrijheid!

Route: Aalten, De Heurne, Ulft, Zeddam, Beek, Babberich, Millingen, Leuth, Beek (een andere), Berg en Dal, Wylerberg, Groesbeek.