Dag 17: Oosternijkerk – Meedhuizen (Schaapbulten).

Posted by in Een jongensdroom

29 augustus 2018:

We vertrekken laat vanochtend. Soms heb je dat. Een gezellig ontbijt of goed gesprek met gastheer en/of -vrouw kan daarvan de oorzaak zijn en we vinden dat belangrijker dan ‘tijd’. Dus pas om 10:45 vertrokken.

Vanaf de afsluitdijk hebben we gisteren in Friesland zoveel mogelijk de kustlijn aangehouden. Niks mis mee, maar we hebben diverse huppelepup-Bierum en Huppelepup-Parrochie plaatsen daardoor ongezien voorbij gereden. Achteraf vinden we dat toch jammer en dus besluiten we dat vandaag anders te gaan doen. We passen gelijk onze route aan zodat we nu zoveel mogelijk dorpen langs de kust in ‘‘t Hoogelaand’ aandoen.

We beginnen in ‘Moddergat’. Blijf het een grappige naam vinden. Of het ook een toepasselijke is weet ik niet, dat laat ik aan de inwoners over. We fietsen langs de bekende ‘fiskerhuskes’ en verbazen ons over het mooie natuurgebied achter de dijk. 

In Lauwersoog is het dan zover! ‘Weer in Grünn’. Fanatiek roepen we tegen iedereen weer ‘Moi’! Vanaf nu zijn we echt op de terugweg en zijn we bijna weer thuis. Gemengde gevoelens! Aan de ene kant jammer dat het morgen voorbij is! We hebben echt van iedere seconde genoten. Aan de andere kant verheugen we ons er op morgen ‘de cirkel rond te maken’ en uiteraard onze gezinnen weer te zien!”

Even na Lauwersoog fietsen we over een door de bossen slingerend fietspad langs de grenzen van het militaire oefenterrein Marnerwaard. Halverwege zien we een groep militairen met bepakking en hun wapen boven hun hoofd door het water waden. Ze zijn zwaar gecamoufleerd. Steken wij mooi bij af in het zwart-wit-rood. ‘Moi’ zeg ik, want ik zag ze lekker toch en we zijn tenslotte in Groningen. Hij groet vriendelijk terug maar lijkt even uit zijn realiteit te zijn gehaald. Ik overweeg om ze te vertellen dat ze ook gewoon via het fietspad kunnen maar weet me in te houden… Op de grenzen van het terrein wordt met borden gewaarschuwd deze niet te passeren omdat dat levensgevaarlijk (!) is. Vooral als het bord voorzien is van een rode vlag. Dat is het geval. Ik vraag me dan toch argwanend af of hun kogels en granaten andersom ook weten dat deze grens niet overschreden mag worden!

We fietsen door en komen aan in Kruisweg! We hadden er nog nooit van gehoord dus we zijn op onze hoede! Zou er in het centrum een kleine guillotine staan? 

Bij Den Andel weer een wegomlegging. ‘Verboden in te rijden voor alle verkeer’. De zoveelste waarmee we al vanaf Texel geconfronteerd lijken te worden. We weten het wel op te zoeken. We bekijken het alternatief (een flinke omweg) en besluiten het er op te wagen. We zijn tenslotte op de fiets. Gewoon doorgaan dus. Onze banden beginnen echter steeds meer te ratelen naarmate we verder fietsen. Als we in de verte een stoomwals zien begint het te dagen en besluiten we toch maar om te keren. Om onze banden heeft zich inmiddels een soort van roodkleurig wegdek gevormd! Aha! Daarom dus verboden in te rijden. Handig voor op de zandpaden zou je denken, zo’n mobiel wegdek, maar dat valt in de praktijk tegen. Eenmaal weer uit de verboden zone met een tak het verse teer en steentjes maar weer van de banden gepeuterd. Gelukkig moeten we nog wat kilometers, de rest slijt er wel af. En alsnog de omweg!

In Warffum, de geboorteplaats van Ede Staal hebben we natuurlijk even ‘mien toentje’ gezongen. Als eerbetoon natuurlijk, al betwijfel ik of de toevallige passanten er ook zo over dachten. 

Uiteraard hebben we ook Pieterburen even aangedaan, deze keer zonder de zeehondencrèche te bezoeken, en fietsen we later in Oethoezermaid’n. En wat doe je in Oethoezermaid’n?? Juist! Kibbeling van Nico! Heerlijk!!

In Appingedam schieten we even aan bij de Mac (verbranden we wel weer is de gedachte). Het is inmiddels gaan regenen en dat komt goed uit, kunnen we onze regenkleding ook weer eens proberen, hebben we die niet voor niets meegenomen! Nog 10 km naar ons overnachtingsadres!

We overnachten niet in Meedhuizen maar in het aangelegen gehucht met de naam Schaapbulten. Nog even doorfietsen dus. We worden door fam. Van ‘t Westeinde hartelijk ontvangen met koffie! Wat kan dat heerlijk zijn na zo’n regenbui!

We zitten nu op 1530 kilometer en zullen morgen de 1600 kilometergrens passeren alvorens in Sellingen aan te komen op de finishlijn, tevens ons startpunt “De Bieskoolbaanke”. Hier zal de cirkel gesloten worden. 

Route: Oosternijkerk, Moddergat, Lauwersoog, Marnehuizen, Ulrum, Hornhuizen, Kruisweg, Kloosterburen, Molenrij, Kleine Huisjes, Broek, Wierhuizen, Pieterburen, Oudedijk, Kaakhorn, Westernieland, Den Andel, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool, Eemshaven, Bierum, Holwierde, Appingedam, Meedhuizen (Schaapbulten).