Dag 12: Ouddorp – Oegstgeest

Posted by in Een jongensdroom

24 augustus 2018

Om 9:30 staan we na een stevig ontbijt en het inmiddels redelijk geroutineerde inpak-ritueel weer helemaal startklaar. We hebben een flinke route voor de boeg, die we op het laatste moment nog aanpassen. In plaats van via Brielle en vervolgens terug naar Hoek van Holland te fietsen besluiten we over de nieuwe Maasvlakte te gaan. Het is tenslotte een ‘rondje Nederland’ en dit nieuwe stukje “opgespoten” Nederland hebben we nog nooit gezien. Vanuit de Maasvlakte blijk je met een “fastferry” te kunnen oversteken naar Hoek van Holland. We zullen het zien.

Tijdens een goed gesprek fietsen we het historische stadje Goedereede door en gaan door Havenhoofd (Je komt echt de mooiste plaatsnamen tegen) richting de Haringvliet-dam. Ook hier de wind in de rug, dus hoge snelheid met relatief weinig inspanning. Eenmaal over de dam gaan we in westelijke richting naar de Nieuwe Maasvlakte.

Even voorbij Rockanje een Mijlpaal! We passeren de 1000 kilometer! Uiteraard willen we dit moment vastleggen door een foto van de kilometerstand te maken. Helaas rijdt Erik op 999,9 afgeleid door een auto net een paar meter te ver door. Stand weer op nul! Mijn teller blijkt gelukkig door te tellen. We staan even stil bij het moment en vervolgen onze weg richting de Maasvlakte over “de twee werelden route”. Waar deze route zijn naam aan ontleent is wel duidelijk. Achter je hoor je de wind nog door de bossen ruisen en de vogels fluiten, terwijl je voor je het gestamp, gesis en lawaai van zware industrie hoort. Over het beeld nog maar te zwijgen.

Het fietsen over de Maasvlakte is een bijzondere ervaring. Onder de indruk, dat zeker, en absoluut de moeite waard om te zien, maar aan de andere kant springen je werkelijk de tranen in de ogen. Is dit waar het naar toe gaat? Geen boom te zien, alleen staal, beton, industrie, vrachtschepen en water (wat op zich voor die schepen wel praktisch is). Voor ons verlaat een containerschip de haven. Een snelle rekensom leert ons dat deze tussen de 4000 en 5000 containers bevat. Ofwel 5000 vrachtwagenladingen. Niet te filmen! Dat doen we wel. We komen aan bij de fastferry, een pontje die ons in ras tempo naar Hoek van Holland brengt. De fastferry heeft meerdere stops, en na de eerste stop stapt een Duitse vrouw met hele hebben en houwen af en als de ferry wil vertrekken roept ze in paniek dat ze iets is vergeten mee te nemen. Dat ‘iets’ blijkt later haar man te zijn, die nog rustig binnen zit starend naar zijn telefoon. Na het uitwisselen van wat onvriendelijke taal over en weer stapt de vrouw met fiets weer op de ferry, ze blijkt te vroeg zijn uitgestapt. De man is duidelijk zichtbaar enorm geïrriteerd! De rest van de passagiers incl. de bemanning kunnen er alleen maar om lachen!

Eenmaal aangekomen in Hoek van Holland vervolgen onze weg over een mooi geasfalteerd fietspad door de duinen richting Den Haag, daarbij luidkeels en heel toepasselijk het ‘oh, oh, Den Haag, mooi stad achter de duinen’ van Harry Jekkers zingend. Of het mooi klinkt laat ik in het midden, we hebben er in ieder geval lol in.  Enige tijd later fietsen we het binnenhof op. Ook daar moeten we natuurlijk geweest zijn. Bij de ingang is wat te doen, afgaand op een kleine menigte die zich heeft verzameld met camera’s en telefoons in de aanslag. Er zijn cameraploegen van RTL, NOS en ook zien we o.a. Jaïr Ferwerda rondlopen met een microfoon in de aanslag. Even later verlaten de ministers Blok, De Jonge en Schouten het binnenhof. Moi! zeg ik nog, ze reageren niet.

We drinken een bak koffie op een terras nabij het binnenhof en vervolgen onze weg richting Scheveningen. Onderweg zie ik mensen genieten van de natuur in in prikkeldraad omheinde parkjes. Op een duin is een torentje waar je tot jezelf lijkt te kunnen komen al zittend op een bankje, starend naar de duinen met een koptelefoon op de oren. De natuur als een soort theatervoorstelling op de vierkante centimeter. Ik ben blij dat ik in Sellingen woon.

We komen aan in Wassenaar. Prachtige panden sieren deze plaats. De een nog mooier en kolossaler dan het andere. Ook handig dat ze relatief dicht bij elkaar staan. Dat maakt het vergapen eraan wel gemakkelijk. Een soort Vinex-wijk van landhuizen en landgoederen zeg maar. We fietsen Duinrell (daar kikker je van op) voorbij, evenals de theater hangar in Valkenburg waar ik jaren geleden naar de musical “Soldaat van Orange” ben geweest. Hij wordt nog steeds opgevoerd (wegens succes blijvend verlengd?), en terecht al je ’t mij vraagt. Het valt ons op dat de plaatsen Katwijk, Valkenburg, Rijnsburg, Oegstgeest en Leiden (zoals Erik dat mooi omschrijft) “as ’n kloede an mekoar zitt’n.” En zo is het precies.

We vinden ons overnachtingsadres in Oegstgeest. Gerlinde en Petra hebben een hotel geboekt en het is fijn ze weer te zien. Twee weken is best lang, en het doet je ook even stilstaan bij diegenen die hun partner langere tijd of helemaal moeten missen….

Morgen een rustdag, zaken bijwerken en leuke dingen doen met z’n vieren.

Route: Ouddorp, Goedereede, Havenhoofd, Haringvliet-dam, Rockanje, Maasvlakte, Hoek van Holland, Kijkduin, Den Haag, Scheveningen, Wassenaar, Valkenburg, Oegstgeest.