Dag 1 (13-08-18): Sellingen – De Lutte

Posted by in Een jongensdroom

Maandag 13 augustus: vertrek vanaf ‘De Boeskoolbaanke’ in Sellingen (Begin- en eindpunt van de ronde NL), uitgezwaaid door onze gezinnen/familie. Noem me sentimenteel, het was wel even een momentje….  En dan fietsen! Prachtig weer, wat wil je nog meer. Nog wat onwennig, maar vol goede moed richting Ter Apel. Op weg naar De Lutte, waar we een eerste overnachting hebben kunnen regelen bij neef Gerrit en zijn vrouw Mieke. Erik heeft de route gepland en heeft dan ook, zijn blik strak op de digitale kaart gericht, weinig van de ‘live’ omgeving gezien. Onderweg bij Weiteveen en Nieuw Schoonebeek hebben toch maar even (tot ergernis van aanwonenden) Skik live ten gehore gebracht (“ik wil aal wieder deur noar Weiteveen want achter op ‘t veld doar ma‘k graag weezn”). De stemming zit erin. Wie dut ons wat!

Tijd voor koffie in Nieuw Schoonebeek in restaurant “De zwarte Racker” wat bij nader inzien geen restaurant maar een dagbesteding bleek te zijn. Hm, misschien later dan een keer😬.

5 km voor De Lutte een hoosbui! Dus schuilen en mijn   nieuwe poncho uitproberen. Ma zei altijd “het weer schoamt zuch ook nait”, maar deze poncho bewijst maar weer dat ook op dat vlak er echt wel grenzen zijn. De poncho wordt een dekzeil en verdwijnt uit de uitrusting. Dan maar nat. Ook Uwe uit Duitsland was aan het schuilen.

Uwe was op de fiets met fietskar en een mand met lege flessen op weg naar Enschede. Hij ging emigreren vertelde hij niet geheel zonder emotie. Vooral vanwege de Nederlandse flora gaf hij aan. De gelegaliseerde wel te verstaan.Wij hadden niet de indruk dat hij daarvan op dat moment een tekort had, gezien zijn prachtige ononderbroken en veelal onverstaanbare verhalen in half Duits, half Nederlands over Merkel, de oorlog, Bernard en Juliana….  Alles nicht gut. Dat waren ook wel ongeveer de woorden die ik in zijn 10 minuut durende relaas had verstaan. Naast dan dat die Deutchen in die zeit nicht zulke bestn wharen, maar die Hollander auch nicht immer(s). Erik en ik waren wel ‘gute jungs’. Dat zag Uwe zo. De bui was over, de poncho werd tot miskoop benoemd en we werden door Uwe uitgezwaaid. Prachtige kerel.

20 minuten later werden we door Gerrit en Mieke hartelijk ontvangen. En de kers op de taart, dochter Vera en zoon Luuk waren ook thuis. Het was gelijk gezellig en we zijn enorm in de watten gelegd! Zelfs de telefoon van Erik werd door Luuk vakkundig gerepareed, ik heb nauwelijks hoeven adviseren😜. Tussendoor onze route en overnachting voor de volgende dag geregeld en daarna moe maar voldaan samen met Erik in t grote tweepersoonsbed. Een fietser met een missie kniezebiet daar niet over. En zoals Mieke zei: de huwelijksnacht is altijd t leukst. Morgen, de volgende 100, richting Aalten. Een tuinhuis, we zijn beniewd….

Route dag 1: Sellingen, Ter-Apel, Emmer-Compas, Bargee-Compas, Zwartemeer, door t mooie veengebied Bargerveen naar Weiteveen, Nieuw Schoonebeek, Hoogstede(D), Uelsen(D), Getelo(D), Hezingen, Oud-Ootmarsum, Tilligte, Denekamp, De Lutte.